Strojna oprema je najpomembnejša pri računalniku. Strojno oprema računalnika so vsi njegovi deli. Delimo jo na vhodne enote, to so enote, s pomočjo katerih računalnik dobiva ukaze, izhodne enote, s pomočjo katerih računalnik prikaže podatke, centralna procesna enota obdeluje podatke in pomnilne enote, kjer računalnik hrani svoje podatke.

Matična plošča je tiskano vezje v računalniku. Na njo so povezane vse komponente. Naprave, ki so povezane na matično ploščo so povezane s pomočjo vodil. Značilna matična plošča je plošča ATX, katera vsebuje naslednje elemente: podnožje za procesor, lahko ga ima ali pa tudi ne, velik nabor čipov, Reža za RAM, kateri je bralno pisalni pomnilnik, Reža za grafično kartico AGP, pet rež za razširitvene kartice, režo za modem, zvočni čip, priključek za napajalnik, priključek za disketnik, ATA priključek za trdi disk oziroma CD ali DVD pogon in priključke za gumbe na ohišju. Imamo različne formate matičnih plošč katere se razlikujejo po razporedu in velikosti.

strojna oprema računalnika

Procesor je osrednji del računalnika, kateri obdeluje podatke in upravlja druge enote. Procesorji se delijo glede na število tranzistorjev, jeder, niti, paziti morate na podnožje, če ga naprimer ima ga matična plošča ne sme imeti.

Pomnilnik se razdeli v bralni in delovni pomnilnik. Delovni pomnilnik, kateri se imenuje RAM. V njem se hranijo programi, kateri se izvajajo. Ob izklopu računalnika se vsi podatki v RAM-u izbrišejo. V bralnem pomnilniku ali ROM-u je shranjen BIOS, v katerem so navodila za zagon računalnika.

Trdi disk je namenjen za shranjevanje podatkov. Poznamo dva tipa SSD kateri je veliko hitrejši in novejši ter HDD, ki je počasnejši in starejši. V računalniku imamo lahko tudi dva diska. Na SSD-ju je najbolje, da je naložen Windows saj se računalnik veliko hitreje prižge in dela. Če imamo oba je HDD samo za shranjevanje podatkov, ker je lahko bistveno večji in ni tako drag kot disk s enako velikim prostorom SSD.

Napajalnik je zelo potreben za računalnik, saj daje energijo procesorju in grafični kartici.

Grafične kartice so tudi zelo pomembne saj zaradi njih vidimo v monitor kaj računalnik dela.

Strojna oprema ima še dovolj drugih komponent ampak te so najpomembnejše za delovanje.