Sedanjega sveta brez računalnika si bi zelo težko predstavljali, saj ga skoraj vsak človek uporablja. Računalnik je naprava za avtomatsko obdelavo podatkov. Za najlažjo predstavo računalnika imamo Von Neumanov model računalnika, ki nam pove kako računalnik deluje.

računalnik

Kondrad Zuse je izumil prvi računalnik v letu 1936, ki je bil videti kot omara. Prvi računalniki so bili vse večji, počasnejši in imeli malo prostora. Sedaj pa postajajo čedalje manjši in zmogljivejši. Računalnik je sestavljen iz matične plošče, na njo so priključene vse komponente, procesorja, ki opravlja artimetično- logične operacije in kontrolira delovanje računalnika, notranjega pomnilnika, ki shranjuje podatke, vhodno- izhodnih enot. Vhodne so tiste, ki dajejo informacije računalniku (računalniška miška, tipkovnica… ), izhodne pa tiste, ki nam dajejo informacije nam (monitor, zvočniki… ). Vse komponente pa spravimo v ohišje. Komponente se razvijajo v še boljše in zmogljivejše.

Vrste računalnikov:

Najbolj zmogljivi računalniki so super računalniki. So zelo dragi. Imajo več procesorjev, da čim hitreje obdelajo podatke. Uporabljajo jih za zahtevne numerične probleme, tej so največkrat v znanostih, grafičnih simulacijah, animacije. Super računalnike izdelujejo Fujitsu, CDC, Cray Research.

Veliki računalniki so bili prvi računalniki za tisti čas so bili zelo dragi sedaj jih ne izdelujejo več. Namenjeni  so za obdelavo podatkov in za obsežne operacije. Prevladovali so v začetku leta 1970.

Mini računalniki so prevladovali med letoma 1970 in 1980. Bili so cenejši, z njimi so delali zahtevnejše naloge od osebnih in mikroračunalnikov.

Mikroračunalnik je računalnik v enem čipu nastali so v letu 1970 in so predhodnik današnjega osebnega računalnika.

Osebni računalnik trenutno najbolj prevladuje in ni tako drag.  Komponente se lahko z malo znanja zamenja z boljšimi. Imamo več vrst osebnih računalnikov:

Namizni računalnik je računalnik, ki potrebuje monitor, zvočnik, miško, da lahko z njemu kaj delamo in je večinoma na enem mestu.

Prenosni računalnik pa je manjši in ne rabi vhodnih enot saj ima že vgrajene. Je lahek za premikanje in ima baterijo zaradi baterije ga ne rabimo vklučiti v elektriko. Prenosni računalnik se splača kupiti takrat, ko upravljamo svojo službo na večih mestih in potrebujemo računalnik. Najbolj razširjeni prenosni računalniki so Apple, Hp, Asus…

Osebne računalnike si lahko sestavimo sami po komponentah ali že sestavljenega. Naprimer tajnica potrebuje računalnik, ki je zanesljiv in ima lahko integrirano grafično kartico, ker ne potrebuje zmogljivo. Za oboževalca računalniških iger pa potrebujemo veliko boljši računalnik saj današnje igrice so vse večje in rabimo čedalje boljše komponente. Prenosni računalniki so ponavadi dražji od namiznih. Če hočete kupiti svoj računalnik glejte na zmogljivost kakšno potrebujete saj če boste hoteli boljšega boste zapravili denar.