Ko govorimo o splošnem počutju človeka pridemo tudi do črevesja oziroma črevesne flore. Na ta način lahko največkrat ugotovimo razlog določenih težav. Del normalne črevesne flore je tudi kandida, ki pa lahko v nesorazmerni rasti onemogoči razvoj drugim organizmom, ki so prav tako pomembni za naše zdravje. Na naslednji spletni strani si lahko poiščete več informacij o kandidi ter njenih vplivih na naše telo https://www.smrekovit.si/post/kandida.

Najbolj znana nam je vaginalna in penilna kandidiaza, ki je ena od najpogostejših težav . Kar 75% žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z vnetjem nožnice. Najpogostejši razlog za nastanek kandide je sladkorna bolezen, terapija z antibiotiki, oralna kontracepcija, nosečnost ter različne hormonske terapije. Sama kandida ne povzroča drugih težav kot neprijetno srbenje, ki pa se ob spolnem odnosu lahko prenese na partnerja. Poznana pa je tudi oralna kandida, ki prav tako zajema kar 75% populacije in lahko v določenih primerih povzroči nekaj več težav. Rizični dejavniki za oralno kandidiazo so okužba z virusom HIV, kemoterapija, nošenje zobne proteze ter visoka starost. V določenih primerih kandida lahko vdre tudi v krvni obtok.

Nekateri znaki za prisotnost kandide so povezani tudi z prisotnostjo glivic na nohtih. Hiter test za prisotnost kandide lahko opravite doma. Kar pomeni, da zjutraj na tešče pljunete v kozarec vode in počakate 10 do 20 minut. V kolikor opazite nitke, ki se raztezajo iz pljunka ali v primeru motne sline je v vašem telesu prisotna kandida.

Naše telo skrbi za uravnovešeno floro, ki je osnova za naše zdravje. Z zdravim načinom življenja lahko poskrbimo za urejeno delovanje našega celotnega organizma. Osnova vsega pa je kaj dejansko vnašamo v svoje telo in na kakšen način ga tudi negujemo. Najbolj pomembno je, da se zadeve lotimo celostno. Na voljo je kar nekaj raziskav na podlagi katerih lahko podpremo naše telo na različne načine. Naj kandida ne vpliva na vaše telo in s tem zmanjša kvaliteto vašemu življenju.