Bolezen in nezgoda se lahko zgodita komurkoli, zato je ustrezno zdravstveno zavarovanje tisto, s čimer se izognemo plačevanju ogromnih stroškov zdravstvenih storitev. Zmotno je namreč prepričanje, da je zdravstvo pri nas zastonj, saj zanj redno plačujemo. Res pa je, da je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zavarovanja bistveno manjša kot so stroški, ki nas lahko doletijo v primeru zdravljenja.

Torej, če ne želimo plačevati za zdravljenje in obiske pri zdravniku, mora imeti vsak državljan Republike Slovenije sklenjeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za dopolnilno zdravstveno zavarovanje moramo poskrbeti sami, za obvezno zdravstveno zavarovanje pa poskrbi delodajalec. Zato je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja za mnoge nekaj povsem samoumevnega, vendar temu to ni tako.

Cena obveznega zdravstvenega zavarovanja

Kakšna je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja za posamezne starostne skupine?

Otroci in mladostniki do 18. leta starosti imajo zdravstveno zavarovanje brezplačno, saj so zavarovani po svojih starših. Tudi druga skupina, to so dijaki in študenti, imajo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje brezplačno. Vendar se ta ugodnost konča ob koncu študijskega leta, v katerem dopolnijo 26 let. Nato morajo za zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami.

Za vse zaposlene prebivalce RS je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja sorazmerna z njihovo plačo. Pri minimalni plači je ta znesek nekaj deset evrov, pri visokih plačah pa lahko znaša tudi nekaj sto evrov. Res pa je, da zaposleni tega zneska konkretno ne občutijo v svoji denarnici, saj je odveden v zdravstveno blagajno pri njihovi plači. Cena obveznega zdravstvenega zavarovanja za upokojence je enaka kot za zaposlene in je sorazmerna z višino pokojnine.

V primeru dolgotrajnega zdravljenja je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja zanemarljiva

Čeprav si vsakdo želi prihraniti vsak evro, pa se ga na račun zdravstvenega zavarovanja zagotovo ne splača. Čeprav se marsikomu zdi cena obveznega zdravstvenega zavarovanja visoka, pa postane ta v primeru dolgotrajnega zdravljenja zanemarljiva.

Stroški dolgotrajnega zdravljenja in cene zdravstvenih storitev so danes tako visoke, da lahko resno ogrozijo socialno varnost posameznika in družine. A le, če nimamo urejenega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zato cena obveznega zdravstvenega zavarovanja nikakor ne sme biti tisti omejitveni dejavnik, zaradi katerega bi bila resno ogrožena naša socialna varnost.