Do osamosvojitve Slovenije smo bili v naši državi vajeni, da so bile vse zdravniške in zobozdravniške storitve brezplačne. Tudi danes v Sloveniji še vedno lahko s kartico zdravstvenega zavarovanja do zobozdravnika dostopate brezplačno in s podobnimi pravicami kot pred leti. Žal pa se pravice, ki vam pripadajo, niso spreminjale skladno z razvojem zobozdravstva. V tujini so zdravstveni sistemi sicer različni, saj ima vsaka država svoje posebnosti, vendar je tudi v tujini večina dražjih zobozdravstvenih storitev samoplačniška. Če vas zanima, kako je s tem v Sloveniji, boste veliko uporabnih informacij in nasvetov o zdravju zob boste našli na največjem slovenskem zobozdravstvenem portalu eZobozdravnik. Ker je zdravje zob pomembno tako za zdravje celotnega telesa kot za sproščenost, poskrbite, da boste imeli zdrave zobe tudi v prihodnje. Zobozdravnik je oseba, ki vam pri tem pomaga na različne načine in poskrbi, da večje bolečine ne boste nikoli občutili.

zobozdravnik

 

Zobna bolečina je lahko resnično huda nadloga, ki se je številni ne zavedajo, dokler ni prepozno. Zato je treba redno in natančno čistiti zobe, ter redno hoditi na preglede k zobozdravniku. Zaradi strahu pred zobozdravnikom se mnogi težko odločijo za obisk ambulante dentalne medicine, čeprav je kontrolni pregled popolnoma neboleč in zelo hitro mine.

Dobra stvar našega zdravstvenega sistema je, da nam še vedno enkrat letno pripada brezplačni kontrolni zobozdravniški pregled. To je še najmanj, kar morate izkoristiti. V primeru resnejših zobozdravstvenih težav namreč kaj hitro pojenjajo pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Na spletni strani ZZZS ali na portalu eZobozdravnik boste našli številne informacije o tem, katere zobozdravstvene storitve vam krije zdravstveno zavarovanje in kaj je treba pri zobozdravnikih doplačati.

Kot smo že omenili, je skrb za ustno higieno najpomembnejša. Če je redno ne izvajate, se bodo na zobeh ali dlesnih začele pojavljati težave, ki jih bo prej ali slej treba popraviti. In takrat zobozdravnik ne bo več brezplačen. Poglejmo primer. Začetek nastanka kariesa lahko zobozdravnik odpravi zelo hitro, lahko celo brez vrtanja in plombiranja. Ko karies napreduje, je treba oboleli del zoba odstraniti in ta del nadomestiti s plombo. Siva zalivka iz amalgama je brezplačna, za belo, ki je narejena iz kompozitnih materialov, pa je treba doplačati. Večja kot je plomba, večji bo strošek. Podobno velja tudi za druge storitve, ki jih opravijo zobozdravniki. V primeru, če je zaradi preobsežnega kariesa zob izgubljen, je sodobno zobozdravstvo iznašlo čudovito rešitev – implantat. Žal pa je v tem primeru storitev samoplačniška in verjemite nam, da ni ravno poceni.