Imate tudi vi v družini koga, ki trpi za demenco? Pa veste, kakšni so simptomi, kako pomagati in kaj sploh je demenca? Za vsa vprašanja lahko obiščete spletno stran https://therapia-dom.si/demenca/, kjer dobite vse odgovore glede demence.

Demenca je predvsem bolezen starejših, le redko prizadene tudi mlajše. Večina ljudi misli, da gre pri tej bolezni le za izgubo spomina, a to sploh ni res – bolezen vpliva na vrsto kognitivnih funkcij, kot so mišljenje, orientacija, razumevanje, učne ter računske sposobnosti in nenazadnje tudi sposobnost govora in presojanja. Obstaja več vrst demence, ki pa se ne pojavljajo enako pogosto – najbolj razširjena je t. i. Alzheimerjeva bolezen, sledita ji bolezen z Lewyevimi telesci in vaskularna bolezen, najmanj pogosta pa je frontotemporalna bolezen, ki se pojavi le v 5–7 % primerih (za to boleznijo lahko zbolite že od 35. leta starosti dalje!)

Kot že rečeno, demenca prizadene vrsto kognitivnih funkcij. Simptomi, ki jih boste opazili pri dementni osebi so npr. izgubljenost oz. zmedenost v prostoru (bolnik ne ve, kje sploh je, kateri dan ali leto je …), nezmožnost spomniti se, kam so postavili nek predmet, kar ima za posledico to, da skušajo obtožiti druge ljudi, da so predmete namerno skrili, dementni bolniki imajo težave tudi pri vsakodnevnih opravilih, npr. pri pripravi kosila ali gledanju televizije. Nezmožni so tudi pravilno oceniti razdaljo, povedati, kakšne barve je nekaj ali slediti preprostim navodilom. Prav tako, se poslabša njihova pisava in zmožnost govora, dostikrat so razdražljivi ali pa se želijo odmakniti od družbe. To je le nekaj izmed simptomov, seveda jih obstaja še več.

demenca
Demenca ne nastopi nenadoma, temveč se razvija počasi. Obstaja nekaj dejavnikov, ki lahko povečajo verjetnost nastanka bolezni, recimo starost, genski dejavniki, nezdrav življenjski slog, diabetes itd., prav tako pa lahko z nekaterimi ukrepi zmanjšate možnost nastanka bolezni – npr. z učenjem novih dejavnosti ali jezika, z ustrezno prehrano in življenjskim slogom, z branjem in podobnimi rečmi. Žal uspešnega zdravila zoper to bolezni še ni.