Zemeljski plin ima najmanjšo emisijo CO2

Družba Geoplin je ena izmed največjih v trgovanju z zemeljskim plinom. Vsekakor je to podjetje, ki je ključnega pomena v energetiki v Sloveniji. Odlikuje jih dolgoletna tradicija in razvoj v svojem poslovanju. Njihova spletna stran imenovana www.geoplin.si posreduje in zastopa tako Slovenijo, kot tuje države z zemeljskim plinom. Zemeljski plin je pravzaprav fosilno gorivo, nastal pa je iz razkroja organskih snovi. Praktično je zmes različnih plinov. Med drugim ga največji deležen sestavlja metan, njegova prisotnost je kar 99 odstotna. V njem najdemo še propan, butan, etan, dušik, ogljikov dioksid in različne primesi ogljikovodikov.

zemeljski plin

V svoji osnovi je najčistejše fosilno gorivo. Zemeljski plin se lahko pri izgorevanju pohvali z najmanjšimi emisijami CO2. To ga dela namreč izredno prijaznega do okolja ter energetsko učinkovitega. Njegova uporaba je sila vsestranska, plin pa je popolnoma nestrupen. Pomembno se ej zavedati, da je lažji od zraka ter da nima vonja. Če se v prevelikih količinah meša z zrakom je zemeljski plin celo eksploziven. V distribuciji oz. pri prodaji se mu dodaja še vonjljivo snov, ki nam pomaga prepoznati uhajanje plina.

Plin se črpa iz nahajališč pod zemeljskim površjem, nato pa potuje po plinovodu do uporabnika. Uporabnik je lahko industrija, trgovine, negospodarske dejavnosti, proizvodnje, kogeneracije ali prevozno sredstvo. V negospodarskih dejavnostih, trgovinah in storitvah se največkrat rabi za hlajenje in ogrevanje raznih prostorov, prav tako pa za pripravo tople vode. Zemeljski plin ima pri ogrevanju prostorov večje izkoristke toplote oziroma energije, kot pa na primer drva. V industrijah se tovrsten plin tudi uporablja za ogrevanje, lahko pa je prav tako surovina (največkrat v kemičnih industrijah). Zemeljski plin uporabljajo za pridobivanje električne energije. Njegove največja prednost je ta, da ga ni potrebno skladiščiti. Namreč rezervoarji niso potrebni, kar pripomore k prihranku prostora. Med drugim ima plin visoke izkoristke, dosega namreč skoraj 100 odstotni izkoristek goriva. Njegovo izgorevanje je čisto, s čimer prispevate k bolj zdravemu okolju.