Z ustreznim prezračevanjem lahko zmanjšate količino vlage, plesni in drugih onesnaževal v zraku, zato je kvalitetno prezračevanje ali rekuperacija ključnega pomena za ohranjanje zdravega doma. Poleg tega lahko kvalitetno prezračevanje z uravnavanjem temperature in vlažnosti v vašem domu pomaga izboljšati raven udobja in prihraniti energijo. Pri namestitvi kakovostnega prezračevanja v vašem domu je treba upoštevati več dejavnikov. Najprej je treba določiti vrsto prezračevanja, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Obstajajo tri glavne vrste prezračevalnih sistemov: izhodni ventilatorji, mehanski prezračevalni sistemi in naravni prezračevalni sistemi. Izhodni ventilatorji odvajajo zrak iz prostora, medtem ko mehanski prezračevalni sistemi z ventilatorji krožijo zrak v prostoru. Naravni prezračevalni sistemi uporabljajo veter in gravitacijo za premikanje zraka v prostor in iz njega. Rekuperacija je zagotovo dobra odločitev.

rekuperacija

Drugič, upoštevati morate velikost prezračevalnega sistema. Od velikosti sistema je odvisna količina zraka, ki se lahko pretaka v prostor in iz njega. Večji kot je sistem, več zraka lahko premakne. Tretjič, upoštevati morate lokacijo prezračevalnega sistema. Od lokacije sistema je odvisno, kako dobro bo krožil zrak v prostoru. Če je rekuperacija nameščena v središču prostora, bo zrak enakomerneje krožil po prostoru. Če pa je sistem nameščen v kotu, bo krožil zrak učinkoviteje v tem območju. Četrtič, upoštevati morate podnebje, v katerem živite. Vrsta prezračevalnega sistema namestite glede na podnebne razmere na vašem območju. Če na primer živite na območju z visoko vlažnostjo, morate namestiti sistem, ki je zasnovan za odstranjevanje vlage iz zraka. Na koncu morate upoštevati stroške namestitve in vzdrževanja. Stroški kakovostnih prezračevalnih sistemov se lahko razlikujejo glede na vrsto izbranega sistema in velikost prostora, ki ga želite prezračiti. Upoštevati morate tudi stroške električne energije za delovanje sistema.

Namestitev kakovostnega prezračevanja v vašem domu je pomemben korak za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu in zdravja vaše družine. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko zagotovite, da boste izbrali sistem, ki ustreza vašim potrebam in proračunu. Kakovost zraka, ki ga dihamo, neposredno vpliva na naše zdravje. Zrak v zaprtih prostorih je lahko do petkrat bolj onesnažen od zunanjega, eden glavnih krivcev za to pa je slaba rekuperacija. Zato je tako pomembno, da poskrbite za kakovostno prezračevanje svojega doma ali pisarne. Kvalitetno prezračevanje prinaša številne prednosti. Ena od najbolj očitnih prednosti kakovostnega prezračevanja je boljša kakovost zraka. S kroženjem svežega zraka po prostoru lahko občutno zmanjšate količino onesnaževalcev v prostoru, ki lahko povzročajo težave z dihali, glavobole in druge zdravstvene težave.