Koliko veste o čebelarstvu, izdelkih iz čebeljega voska in o čebelah nasploh? Svoje znanje lahko nadgradite (ali pa ga sploh prvič usvojite) s pomočjo spletne strani https://medenizaklad.si/ – pa brez skrbi, ne gre za kakšno strokovno spletno stran, temveč boste prišli na zelo zanimivo in lepo ter pregledno spletno stran, kjer prodajajo izdelke iz čebeljega voska, mimogrede pa vas še na hitro podučijo o čebelah.

Čebelarstvo je zelo pomembna dejavnost, saj skrbi za čebele, ravno one pa so za človekov obstoj zelo pomembne. Brez čebel in njihovega opraševanja bi človeštvo slej ali prej izumrlo. Dejstvo je, da je skoraj vsaka tretja žlica odvisna od čebeljega opraševanja – če torej ne bi obstajalo čebelarstvo in če ne bomo skrbeli za čisto okolje, bo iz našega repertoarja izginilo kar nekaj hrane, bogate z vitamini in minerali; le pomislite na vso sadje in zelenjavo, ki jo pojeste čez leto – tega kar naenkrat ne bi bilo možno dobiti v naravi oz. kupiti v trgovini. Še en pomemben proizvod čebeljega dela pa je med, ki ga Slovenci na nek način obožujemo – imamo namreč celo tradicionalni slovenski zajtrk, ki vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čebelarstvo pa zna iz čebeljega voska izdelati prekrasne izdelke, denimo sveče za vse priložnosti, ki so zelo lepo oblikovane in torej prava paša za oči.

čebelarstvo
Čebelarstvo ima v Sloveniji že dolgo tradicijo – imamo en kup čebelarskih društev, muzej v Radovljici, bili smo tudi pobudniki za Svetovni dan čebel (od leta 2017 ga praznujemo 20. maja), poleg tega pa smo bili prva država v EU, ki je zakonsko zaščitila čebele.

Če torej želimo še naprej živeti, moramo najprej poskrbeti za čisto okolje in neonesnažen zrak – čebele namreč za svoj obstoj rabijo čisto naravo, zrak in vodo. Ravno umiranje čebel je eden prvih znakov, ki bi nam moral povedati, da je okolje preonesnaženo.